Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu

11.11.2023

Gazeteciler Cemiyeti ve Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı tarafından düzenlenen “Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri”, Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Birincilik ödülü Murat Ağırel’e, ikincilik ödülü Doğu Eroğlu’na, üçüncülük ödülü Çiğdem Toker’e verildi. Onur Ödülünün sahibi ise Seyhan Avşar oldu.

 
 
 
Avrupa Birliği desteğiyle Gazeteciler Cemiyeti ve Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı tarafından verilen ödüller için düzenlenen törene birçok ülkenin yabancı misyon temsilcileri ve gazeteciler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı, “Bu kadar çok ve önemli çalışmayı bir arada yürütebilen tek basın kuruluşu olarak Gazeteciler Cemiyeti sizden aldığı güvenle bu gururu taşımaktadır. Nitelikli gazeteciliği güçlendirmek ve desteklemek, bu alanın en iyi örneklerini teşvik etmekten geçiyor. İyi gazetecilik için yürüttüğümüz tüm faaliyetler, Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı ile ortak yürüttüğümüz bu projeyle tamamlanıyor, bütünlük kazanıyor” sözlerini akardı.
Açılış konuşmalarının ardından gazetecilere ödülleri takdim edildi. “Atatürk Havalimanı’na Millet Bahçesi Operasyonu” haberiyle ödül alan Çiğdem Toker, “Herkesin birer içerik üreticisine dönüştüğü bu çağda gazeteciliğin ayırt edilmesi önem kazanıyor. Hakikatin peşinde olan gazeteciliğin, dosya haberciliğinin, fikri takibin ayırt edilmesi büyük önem kazanıyor. Bu ödül bunun için kıymet taşıyor” diye konuştu.
Araştırmacı gazetecilerin olağanüstü başarılarını tanıma, teşvik etme ve Batı Balkanlar ile Türkiye’de araştırmacı gazeteciliği desteklemeyi amaçlayan Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri töreninin ardından Gazeteciler Cemiyeti lokalinde davetliler için bir resepsiyon verildi.
Cemre Polat/ANKARA
Avrupa Birliği desteğiyle finanse edilen ve Gazeteciler Cemiyeti ile Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı’nın (BIRN) ortaklaşa düzenledikleri, “Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri”, Gazeteciler Cemiyeti lokalinde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
“Batı Balkanlar ve Türkiye’de Haberciliğin Niteliğinin ve Bağımsız Gazeteciliğin Güçlendirilmesi 2” projesi kapsamında düzenlenen Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödül Töreninde birincilik ödülü “Uyuşturucu kıskacında Türkiye” haberiyle Murat Ağırel’e, ikincilik ödülü “Belgeleriyle BTK-gate” haberiyle Doğu Eroğlu’na, üçüncülük ödülü “Atatürk Havalimanı’na Millet Bahçesi Operasyonu” haberiyle Çiğdem Toker’e verildi. Onur Ödülünün sahibi ise “FETÖ Borsasına Bomba Gibi Düşecek: Tamince Pazarlığının Ses Kaydını Dinledim” başlıklı haberiyle Seyhan Avşar oldu. Törene pek çok ülkeden büyükelçi, müsteşar ve gazeteciler katıldı.
Gazeteciler Cemiyet’in partnerlerden biri olduğu ‘Batı Balkanlar ve Türkiye’de Haberciliğin Niteliğinin ve Bağımsız Gazeteciliğin Güçlendirilmesi” projesi, kaliteli haber ve bağımsız gazeteciliği desteklemeyi ve güçlendirmeyi amaçlıyor. Gazeteciliğin niteliğini ve profesyonelliğini geliştirmeyi, yurttaşlar ve medya arasındaki güvene dayalı bağı kuvvetlendirmeyi hedefleyerek “Batı Balkanlar ve Türkiye’de Haberciliğin Niteliğinin ve Bağımsız Gazeteciliğin Güçlendirilmesi 2” projesinin bir parçası olarak verilen AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ̆, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’de bir önceki takvim yılında yayınlanan en başarılı araştırmacı gazetecilik haberini tanıtmak ve teşvik etmek üzere veriliyor. 2023 yılı ödülleri için Türkiye jürisi ise Göksel Bozkurt, İsmail Bezgin, Vecdi Seviğ’den oluşuyor.